Mindfulness voor naasten en nabestaanden van suïcide

Oct 4, 2020

Wanneer je naaste of nabestaande bent van een dierbare die suïcidaal is of zijn of haar leven heeft beëindigd, heeft dat een enorme impact op je leven. Een (dreigende) suïcide is zo’n ingrijpende gebeurtenis. Je kunt overmand worden door emoties. Emoties zoals schuldgevoel, boosheid, verdriet en opluchting kunnen zowel  bij naasten als bij nabestaanden spelen. Als reactie daarop kun je depressief worden, slapeloosheid of een burn-out ontwikkelen. 

Als mens willen we alles wat we fijn vinden omarmen en wat niet fijn is, willen we van weg. Een natuurlijke reactie, maar een reactie die niet helpend is. Het weg of onderdrukken van de pijn helpt ons niet, het komt als een boemerang terug. Bij mindfulness leer je dat alle emoties er mogen zijn, ze horen erbij en zijn er immers toch al. Op een zachte manier leer je contact te maken met wat er is. Rouw en verlies ruimte geven, waardoor het mogelijk wordt dat je je eigen innerlijke kracht hervindt.

Mindfulness heeft mij geholpen om mijn innerlijke kracht te hervinden

Ik was alleen nog maar met de ander bezig. Er was angst, pijn, verdriet, eenzaamheid en schuldgevoel. Wie was ik dat ik gelukkig mocht zijn wanneer mijn naasten dat niet zijn? Het zat diep geworteld en ik had het niet door. Het maakte mij ziek en ik ontwikkelde slaapstoornissen. Een lijf voelde ik niet meer. Ik leefde in mijn bovenkamer.
Mindfulness heeft mij weer in contact gebracht met mijn hart. Het leert mij luisteren naar mijn lichaamssignalen. Wanneer ik mij ellendig voel zijn het mijn gedachten die mij dat vertellen. Mijn gedachten halen herinneringen op, of zijn bezig met de nabije toekomst. Ze maken er verhalen van die niet gebaseerd zijn op het NU. Gedachten zijn geen feiten!

Wanneer ik mij nu ellendig voel dan mag dat er zijn, het is er toch al

Wanneer ik dat ellendige gevoel kan omarmen dan ervaar ik dat het van moment tot moment verandert. Het ene moment kan het sterk aanwezig zijn, maar een volgend moment kan het op de achtergrond zijn, of kan ik zelfs een moment van blijdschap of dankbaarheid voelen. Als golven die komen en gaan, waarop ik mee kan deinen. Het maakt dat ik mij niet identificeer met mijn emoties. Ik ben niet mijn emoties, mijn depressie of mijn burn-out. Ze kunnen er allemaal zijn, ze hebben een functie. Ik luister en voel wat ze mij te zeggen hebben. Van moment tot moment.

Recente artikelen

BewustZIJN

BewustZIJN

Vanmorgen wandelde ik in het bos. Ik vind in de maand oktober het diffuse licht van de zon zo mooi in het bos. Helemaal in de ochtend als de dauw nog op de landerijen ligt. Ik wandel vaak hetzelfde stuk in het bos, omdat ik een niet al te best richtingsgevoel heb....

read more
Licht en donker…over de suïcidepoging van mijn broer.

Licht en donker…over de suïcidepoging van mijn broer.

Ik stond daar in het magische wit van de sneeuw, mijn ogen dicht, de zon op mijn gezicht. Een plek waarin ik niet weg wilde, het voelde als een paradijs. Pap was er even. Ik voelde zielsgeluk.Op hetzelfde moment, mijn broer…. in het zwart, hij was bezig het leven te...

read more
Antonie & Merlijn: 10 jaar later

Antonie & Merlijn: 10 jaar later

Gisterenavond bekeek ik de documentaire “Antonie & Merlijn: 10 jaar later” https://www.gids.tv/video/261849/docu-antonie-merlijn-10-jaar-later-gemist-bekijk-hier-de-hele-uitzending Hoe gek het misschien klinkt, keek ik uit naar deze documentaire. Ik heb kaarsen...

read more

Heb je een vraag of wil je meer informatie over mijn diensten?