Bewustwordingscampagne #ikbenopen

Oct 5, 2020

Van 5 t/m 10 oktober wordt de bewustwordingscampagne #ik ben open gelanceerd via social media. https://www.ikbenopen.nu/ Mensen worden opgeroepen tot het delen van een imperfecte cirkel. Het maatschappelijk doel is Nederland mentaal gezonder maken door openheid over psychische klachten te normaliseren. 

Mijn logo bevat de imperfecte cirkel

Mijn logo; de golven zijn gebaseerd op de quote van Jon Kabat-Zinn. Daarachter een imperfecte cirkel. Niet alleen deze week sta ik achter deze campagne, maar 365 dagen van het jaar. Als kleuter begreep ik al niets van van wat tegenwoordig stigmatisering heet. Ik bekommerde mij over klasgenootjes die het moeilijk hadden. Ik denk dat ik als kind al de mens achter het gedrag kon zien.

Op mijn 12e begreep ik niets van het taboe op zelfdoding

Toen mijn vader op mijn 12e zijn leven beëindigde begreep ik niets over het taboe van zelfdoding. Mijn lieve vader had zo hard geknokt tegen zijn ziekte depressie. Dat was in mijn beleving niet anders dan wanneer een vader overleed aan kanker. In de jaren 70 was er geen adequate behandeling tegen depressie. Nadat hij cold turkey moest stoppen met de tranquillizers die ze hem jaren hadden gegeven werd hij opgenomen in “het gekkengesticht”. Mijn vader was niet gek. Hij was een man met zoveel unieke kwaliteiten en kwetsbaarheden.

Mijn broer die momenteel weer dagelijks knokt om te overleven. Die zoekende is naar zingeving en intrinsieke motivatie om het leven te kunnen leven….. Momenten zoals gisterenavond waarin hij vertelde dat het niet meer te harden is en hij de stip op de horizon niet kan vinden. Ik vroeg hem hoe hij het volhoudt en zeg hem dat ik zo trots op hem ben wat hij afgelopen week allemaal al weer heeft gedaan. Veel meer dan ik. Maar hij voelt dat niet door zijn zelfstigma.

Over zelfstigma gesproken

Zelfstigma herken ik maar al te goed. Ik heb een verleden met burn-outs. Telkens ging ik weer onderuit. Drie jaar geleden werd bij mij de diagnose slaapapneu gediagnosticeerd en de kwartjes vielen. Het waren geen burn-outs maar gevolgen door mijn slaapapneu. Wat heb ik telkens weer geknokt, want ik moest toch in staat zijn om mijn oh zo geliefde baan vol te houden? Maar dat was ik niet. Gelukkig kwam ik mede door mindfulness tot inzicht dat ik goed ben zoals ik ben. En dat ik gebruik mag maken van mijn eigen kwaliteiten en kwetsbaarheden. Ik ben mijn hart gaan volgen wat geresulteerd heeft in mijn eigen dienstverlening. Ik heb een nieuwe website laten bouwen onder mijn eigen naam en logo. Als familie ervaringsdeskundige ben ik mede initiatiefnemer van het Suicide Preventie Centrum in Harderwijk. Ik ben nu pas echt Jeannette met al haar kwetsbaarheden. Ik werk en leef nu vanuit mijn hart.

Recente artikelen

BewustZIJN

BewustZIJN

Vanmorgen wandelde ik in het bos. Ik vind in de maand oktober het diffuse licht van de zon zo mooi in het bos. Helemaal in de ochtend als de dauw nog op de landerijen ligt. Ik wandel vaak hetzelfde stuk in het bos, omdat ik een niet al te best richtingsgevoel heb....

read more
Licht en donker…over de suïcidepoging van mijn broer.

Licht en donker…over de suïcidepoging van mijn broer.

Ik stond daar in het magische wit van de sneeuw, mijn ogen dicht, de zon op mijn gezicht. Een plek waarin ik niet weg wilde, het voelde als een paradijs. Pap was er even. Ik voelde zielsgeluk.Op hetzelfde moment, mijn broer…. in het zwart, hij was bezig het leven te...

read more
Antonie & Merlijn: 10 jaar later

Antonie & Merlijn: 10 jaar later

Gisterenavond bekeek ik de documentaire “Antonie & Merlijn: 10 jaar later” https://www.gids.tv/video/261849/docu-antonie-merlijn-10-jaar-later-gemist-bekijk-hier-de-hele-uitzending Hoe gek het misschien klinkt, keek ik uit naar deze documentaire. Ik heb kaarsen...

read more

Heb je een vraag of wil je meer informatie over mijn diensten?