Suïcidepreventie

Per dag overlijden er in Nederland 5 mensen door zelfdoding. Elke week overlijdt er een tiener door zelfdoding!

Niemand wil dood

Gedachten over zelfdoding ontstaan omdat je de huidige situatie niet meer aankunt en je een oplossing wilt voor jouw problemen, wanhoop en pijn. Je voelt jezelf helemaal klem zitten. Denken aan zelfdoding gaat dan ook niet over dóód willen, het gaat over een ánder léven willen!

Een metafoor die ik gebruik is 9/11. Twee vliegtuigen boorden zich in de Twin Towers. Mensen die zich boven het ingeboorde vliegtuig bevonden sprongen uit de ramen naar beneden. Wilden deze mensen dood? Nee! Deze mensen zaten klem. Ze konden de pijn van de hitte niet meer verdragen.

Wil ik hiermee zeggen dat mensen die klem zitten niet meer te helpen zijn? Absoluut niet. Erover praten helpt! Het doorbreekt het isolement van eenzame gedachten.

Ik wil daarom ook als eerste een hardnekkige mythe ontkrachten, namelijk ‘Vragen of iemand denkt aan zelfdoding brengt hem of haar op ideeën.’ Dit is niet waar. Als iemand deze gedachten niet heeft creëer je deze niet door ernaar te vragen. Het zorgt er juist voor dat iemand over zijn of haar eenzame gedachten mag praten. Het haalt iemand uit zijn of haar isolement.

Wat is mijn connectie met suïcidaliteit?

Op de pagina over mij lees je dat ik nabestaande en naastbetrokkene ben. Helaas zijn dat niet mijn enige ervaringen. Ik verloor nog een familielid en binnen mijn werk een jonge cliënte.  

Alles in mij kwam in opstand.
Niemand mag in deze eenzaamheid sterven!
Het taboe moet eraf!
Er moet over gepraat worden!

Wat ben ik gaan doen?

Ik ben mij gaan scholen in suïcide en suïcidepreventie. Daarna heb ik een training gevolgd en gewerkt bij Ex6, een organisatie die met opgeleide vrijwilligers d.m.v. chat en telefoon (crisis) hulp bood aan mensen met suïcidale problematiek en hun naasten. Samen met Ex6 stond ik aan de wieg van 113zelfmoordpreventie, waar ik nog jaren als vrijwilliger in de crisislijnen heb gewerkt. En uiteindelijk heb ik tot januari 2019 als freelancer gewerkt in de functie van gatekeepertrainer voor 113zelfmoordpreventie. Daarnaast heb ik binnen mijn werkgebieden mensen begeleid in hun suïcidale problematiek, collega’s getraind, psycho-educatie gegeven en mijn aandeel geleverd in een suïcidepreventie protocol/stappenplan.

Mijn missie: ‘Niemand mag met eenzame gedachten aan zelfdoding rondlopen’.

*Zelfdoding, suïcide en zelfmoord zijn woorden met dezelfde betekenis, namelijk dat iemand een einde aan zijn of haar leven maakt. Zelfmoord vind ik persoonlijk geen passend woord in deze eenzame problematiek waarbij mensen letterlijk klem zitten. Ik gebruik dan ook de woorden zelfdoding of suïcide. Dat het woord zelfmoord wordt gebruikt bij organisaties zoals 113zelfmoordpreventie, heeft te maken met het feit dat dit op Google het meest gebruikte woord is als mensen zoeken naar hulp of informatie. 

Waarom bij mij?

Praten over zelfdoding moet de normaalste zaak van de wereld worden. Net zoals je geconfronteerd kunt worden met een (ernstige) ziekte in je leven kun je ook met gedachten aan zelfdoding worden geconfronteerd.

Nog steeds ben jij een uniek mens met jouw eigen vaardigheden en identiteit. Je kunt er alleen tijdelijk niet meer bij.

Er zijn zoveel redenen dat iemand gedachten aan zelfdoding kan krijgen. Door een depressie, een stress-stoornis, maar ook bij een opeenstapeling van verschillende factoren die maken dat de draaglast zwaarder is geworden dan de draagkracht.

Ieder mens is uniek en ook iedere referentie is uniek. Wanneer je gedachten aan zelfdoding ontstaan vanuit een depressie heb je wat anders nodig dan wanneer het ontstaat uit verlies of vanuit autisme.

Wat iedereen nodig heeft is om gehoord te worden zonder oordeel.

Ik wil je graag leren hoe je met elkaar over zelfdoding in gesprek kunt gaan. Vanuit mijn eigen ervaring als nabestaande en naastbetrokkene, vanuit mijn expertise door het werken met mensen met suïcidaliteit vanuit diverse referenties én vanuit mijn holistische kijk op de mens, wil en kan ik er ZIJN!

Diensten

Onderstaand aanbod zijn mogelijkheden. Ik bied maatwerk en kan in opdracht een training van meerdere dagdelen maken, een presentatie geven, etc. Informeer naar de mogelijkheden.

Interactieve presentatie suïcidepreventie

Voor wie?

Zorgverleners, belangstellenden en aanverwante beroepsgroepen die in contact zijn of komen met mensen met suïcidale problematiek.

Inhoud

Wat is suïcidaliteit, kwetsbaarheid en beschermende factoren, hoe wordt iemand suïcidaal, hoe kom je in contact en hoe verwijs je indien nodig door.

Concrete opbrengst

Je weet wat suïcidaliteit inhoudt, weet hoe iemand suïcidaal kan worden, je hebt kennis gemaakt met kwetsbaarheid en beschermende factoren en kent de do’s en don’ts in de gespreksvoering met een persoon met suïcidale problematiek.

Duur: 2 ½ uur

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Deze training is ook ook in dagdelen te verdelen. Zoals een dagdeel theorie, een dagdeel oefenen in gespreksvoering en een terugkom dagdeel dat naar behoefte kan worden ingevuld. Geef dit bij interesse aan bij het aanvragen van de offerte. 

Signalerings-training suïcidepreventie

Voor wie?

Zorgverleners, belangstellenden en aanverwante beroepsgroepen die in contact zijn of komen met mensen met suïcidale problematiek.

Inhoud

Theorie: Wat is suïcidaliteit, kwetsbaarheid en beschermende factoren, hoe wordt iemand suïcidaal, hoe kom je in contact en hoe verwijs je indien nodig door.
Vaardigheid: Oefenen in gespreksvoering (eventueel met een ervaringsdeskundige)

Concrete opbrengst

Je weet wat suïcidaliteit inhoudt, weet hoe iemand suïcidaal kan worden, je hebt kennis gemaakt met kwetsbaarheid en beschermende factoren en kent de do’s en don’ts in de gespreksvoering met een persoon met suïcidale problematiek.
Je kunt in gesprek gaan met een persoon die suïcidale gedachten en/of gedrag heeft.

Duur: dagdeel 4 uur

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Deze training is ook ook in dagdelen te verdelen. Zoals een dagdeel theorie, een dagdeel oefenen in gespreksvoering en een terugkom dagdeel dat naar behoefte kan worden ingevuld. Geef dit bij interesse aan bij het aanvragen van de offerte. 

Lezing “Gedachten aan zelfdoding bij NAH”

Voor wie?

Mensen met NAH en hun naasten die hiermee geconfronteerd worden, belangstellenden en zorgverleners die werken met mensen met NAH.

Inhoud

Samen met een ervaringsdeskundige NAH vertellen wij over gedachten aan zelfdoding als gevolg van NAH, met als doel deze gedachten te normaliseren en het gesprek hierover aan te gaan.

Concrete opbrengst

Je weet hoe en waarom gedachten aan zelfdoding kunnen ontstaan wanneer iemand wordt geconfronteerd met de gevolgen van NAH. Je begrijpt hoe normaal en bevrijdend het kan werken het gesprek hierover aan te gaan. Zie hier een special over gedachten aan zelfdoding bij NAH. Geschreven voor Hersenz.nl, door Jeannette Heijting en mij.

Duur: 1,5 uur

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Casuïstiek bespreking

Voor wie?

Aan organisaties en scholen bied ik de mogelijkheid om casuïstiek omtrent suïcidaliteit te bespreken. Informeer naar de mogelijkheden.

Kosten

Uurtarief € 85 excl. 21% btw en reiskosten

Neem contact op

Over Jeannette

Vanuit al mijn kennis en opgedane ervaring ben ik mijn eigen praktijk gestart, met als uitgangspunt:

“De mens is niet zijn ziekte of beperking”

Mijn missie is:

  • Het taboe op zelfdoding te doorbreken.
  • Door middel van trainingen kennis overdragen en bewustwording creëren op het gebied van suïcidepreventie, niet aangeboren hersenletsel - NAH en mindfulness.
  • Individuele ondersteuning geven op deze gebieden

Met steeds als centrale vraag:
Hoe kom je weer bij jouw eigen unieke zelf wanneer door een beperking, ziekte, verlies en/of stress, jouw eigen ik is aangedaan? 

You can't stop the waves, but you can learn to surf.” Ik kan de golven in jouw leven niet wegnemen, maar ik wil je ondersteunen in het leren surfen!

Heb je een vraag of wil je meer informatie over mijn diensten?